De fem elementen

 

 

Enligt Feng Shui är allting uppbyggt av de fem elementen; Eld, jord, metall, vatten och trä och dessa element påverkar oss på olika sätt. Tänk efter själv hur du påverkas av t ex vatten. Det är lugnande, men får vi för mycket lugn kan det göra oss passiva.

 

Eld förknippas med kärlek och värme, men för mycket eldenergi gör att vi blir aggressiva och hetsiga. Därför är det viktigt för vårt välbefinnande att vi har en bra balans mellan de olika elementen.

 

Lagom är bäst, är en bra tumregel. Här nedan ser du en del av vad som hör till de olika elementen.

 

 

 

Eld 

 

Detta element förknippas med bagualäget för fram-gång och hela den röda färgskalan.

 

Människor och djur, även allt som kommer från djur såsom päls, skinn, fjädrar, ull etc. hör till  eldelementet.

 

Pyramider är eldformade, så de hör också hit, liksom givetvis eld, kaminer, spisar, stearin-ljus, solljus och lampor. Bilder på dessa föremål räknas också hit.

 

 

 

       Jord

 

"Jordaxeln" sträcker sig diagonalt över hela baguan, från läget för kunskap och självkännedom, genom frid och balans, upp till läget för kärlek och relationer.

 

Jordelementet förknippas med brunt, gult och alla jordfärger.

 

De material som hör till detta element är: jord, fin sand, keramik, kakel och tegel. Även fyrkantiga föremål räknas till jord-elementet, samt bilder/tavlor föreställande öde landskap och öknar.

 

 

 

 

 Metall       

 

De bagualägen som förknippas med metall är:  Barn/kreativitet och Stöd i livet. Alla runda och cirkelformade föremål hör hit.

 

Stenar, metallföremål och oslipade kristaller  hör också hit, likaså ljusa pastellfärger och alla nyanser av vitt.


 

 


Vatten

 

 

Vatten förknippas med läget för karriär och livsväg, den plats som entrén brukar befinna sig , därför är det gynnsamt med vattenarrangemang vid ingången.  Bilder på vatten fungerar också bra.


Vilket man än väljer - äkta, rinnande vatten eller avbildat vatten - så är det viktigt att det alltid rinner inåt, mot huset/hemmet, eftersom det innebär (rent symboliskt) att allt gott flödar in i hemmet i stället för ut från det.


Alla mörka färger (svart, mörkt blå, grön och grå färg) hör till vatten-elementet. Hit hör också speglar, glas och bearbetade kristaller.

 

 


Trä

   

Trä står för expansion, tillväxt och uthållighet och förknippas med bagualägena för rikedom och familj/hälsa. Allt som växer i naturen är trä-element (träd och växter). Tyger som kommer från växter, t ex bomull hör hit, liksom möbler o s v, som är tillverkade av trä.

 

Tavlor med blomstermotiv, bilder på träd eller andra föremål som hör till träelementet passar också in här.


Färgerna som förknippas med detta element är  mellanblå och den gröna färgskalan.

 

 Att skapa balans


 

För att få en balans måste alla element vara representerade. Oftast känner man när det är obalans i ett rum. Man kan känna sig lite obekväm, ha en känsla av att något är fel. Det beror ofta på att det finns för mycket av något element eller att något av elementen saknas.

 

Ibland kan man medvetet skapa en obalans, för att uppnå någon speciell stämning. Julpyntandet är ett bra exempel på detta. Alla röda tomtar, gardiner, juldukar och adventsljusstakar skapar ett eldöverskott och det kan behövas mitt i mörkaste december.

 

Ett överskott av något element fungerar en tid, sen börjar det kännas olustigt. Det brukar vara rätt skönt att plocka undan alla röda saker när julen är över. Jag tror inte bara det beror på att vi är trötta på tomtarna, utan också för att vi saknar den balans vi så väl behöver.